loader image

HypnoBirthing® is een prachtige methode die je helpt optimaal te ontspannen en de natuur haar werk te laten doen tijdens het geboorteproces. Ik kan mij helemaal vinden in de theorie en de oefeningen, echter het programma voldoet niet helemaal.
In het hypnobirthingprogramma leer je ontspannen, je conditioneert je lichaam en geest op ontspanning door oefeningen te doen. Wanneer je het geboorteproces in gaat en je deze oefeningen doet, zul je door de conditionering snel in een staat van ontspanning komen, waardoor je lichaam kan doen waar het toe in staat is; baren op een natuurlijke manier, een soepele en kalme geboorte ervaring voor jou en je kindje.

Echter; ons lichaam wordt gestuurd door bewuste en onbewuste gedachten. Ongeveer 98% van de gedachten zijn onbewust. Je wordt dus gestuurd door onbewuste gedachten, die als een soort grammofoonplaat worden afgespeeld en diepe groeven achterlaten. Je kunt een heel eind komen met affirmaties (positief denken), ademhaling en ontspanning, maar wanneer je een diepgewortelde (negatieve) overtuiging hebt, zal deze de geboorte beleving sturen. 

Stel, je bereidt je voor op een kalme natuurlijke geboorte. Je gelooft met je conscious mind dat een soepele geboorte mogelijk is. Je gelooft dat het lichaam gemaakt is om te baren en je wilt er alles aan doen om dit mogelijk te maken.
Maar in je subconscious mind speelt een programma af, een diepgewortelde overtuiging dat gemak niet voor jou weggelegd is. Dat er wel weer iets mis zal gaan.
Of, je bereidt de geboorte voor met jouw partner, je wil het samen doen, als team en je volgt samen een zwangerschapscursus zodat jullie goed voorbereid zijn.
Maar, in je subconscious mind speelt een inprenting af waarbij je ouders ruzie kregen tijdens jouw geboorte en je vader de geboortekamer verliet. Je herinnert het je niet, maar onbewust speelt de angst dat je er alleen voor zult staan en dat mannen niet te vertrouwen zijn (in ieder geval niet tijdens een geboorteproces).
Dan zal deze gedachte, deze angst of deze inprenting de geboorte ervaring kleuren en mogelijk bepalen. Je zult acties verbinden aan deze overtuigingen, bijvoorbeeld een grap van je partner verkeerd interpreteren en onterecht boos worden en je van hem afkeren. Of bij een rustperiode in het geboorteproces denken; zie je nou wel, het lukt me niet, ik kan dit niet. De spanning die dit oproept, veroorzaken verkramping van je spieren en mogelijk kom je in een negatieve spiraal van angst, spanning en pijn terecht die een ontspannen geboorte in de weg staat. Tijdens de zwangerschap zullen de thema’s van jouw innerlijk kind zich al voordoen en zich presenteren om te helen, los te laten en transformeren. Je hoeft niet perfect te worden (dat ben je trouwens al), of in therapie om deze thema’s te helen. Het vraagt bewustzijn, liefdevolle aandacht en (zelf)liefde om te kunnen zijn met wat er is en mee te bewegen met de stroom.
(Ongeboren) kinderen zijn krachtige helers en spiegels. Ze trillen met hun hoge frequentie van liefde alles los wat niet bij deze trilling past.
Zo worden achter het behangplakmomenten, ruzies en mental breakdowns prachtige leermomenten naar meer (zelf)liefde en verbinding.
In het conscious pregnancy program zullen we facetten van hypnobirthing gebruiken. In essentie werkt ontspanning en conditionering namelijk heel goed. We zullen daarnaast dieper ingaan op onderliggende thema’s die zich als vanzelf aan je openbaren door het dagelijks leven. En die kunnen we heel snel en makkelijk omzetten naar een positieve leerervaring.

nl_NLDutch